Vintillverkning: http://www.napavintners.com/wines/grape_harvest_and_winemaking_video.aspx
Lite förkunskap till den kommande produktionen i Flädie.
Har satt lite ledord hämtade från no-undervisningen, inom parentes i kursiv stil, för att koppla naturvetenskapliga ord och begrepp till texten om vintillverkning nedan.
Jäsningens uppgift är att omvandla sockret (glukos och fruktos) i druvorna till alkohol (etanol) (organisk kemi).
Detta gör jästen Saccaromyces Servisiae (organism, Linnés namnsättning m släkt- och artnamn).
Det bildas också koldioxid (förbränning).
Alla vinerier måste vara välventilerade (riskbedömning) p g a koldioxidbildningen.
En glukosmolekyl blir två etanolmolekyler och två koldioxidmolekyler.
C6H12O6 2 C2H5OH + 2 CO2
Lite förkunskap till den kommande produktionen i Flädie.
Har satt lite ledord hämtade från no-undervisningen, inom parentes i kursiv stil, för att koppla naturvetenskapliga ord och begrepp till texten om vintillverkning nedan.
Jäsningens uppgift är att omvandla sockret (glukos och fruktos) i druvorna till alkohol (etanol) (organisk kemi).
Detta gör jästen Saccaromyces Servisiae (organism, Linnés namnsättning m släkt- och artnamn).
Det bildas också koldioxid (förbränning).
Alla vinerier måste vara välventilerade (riskbedömning) p g a koldioxidbildningen.
En glukosmolekyl blir två etanolmolekyler och två koldioxidmolekyler.
C6H12O6 2 C2H5OH + 2 CO2
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar