tisdag 17 april 2012

ANT

Vintillverkning: http://www.napavintners.com/wines/grape_harvest_and_winemaking_video.aspx

Lite förkunskap till den kommande produktionen i Flädie.

Har satt lite ledord hämtade från no-undervisningen, inom parentes i kursiv stil, för att koppla naturvetenskapliga ord och begrepp till texten om vintillverkning nedan.

Jäsningens uppgift är att omvandla sockret (glukos och fruktos) i druvorna till alkohol (etanol) (organisk kemi).
Detta gör jästen Saccaromyces Servisiae (organism, Linnés namnsättning m släkt- och artnamn).
Det bildas också koldioxid (förbränning).
Alla vinerier måste vara välventilerade (riskbedömning) p g a koldioxidbildningen.

En glukosmolekyl blir två etanolmolekyler och två koldioxidmolekyler.
        C6H12O                       2 C2H5OH                            +     2 CO2



  
 
 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar