onsdag 9 maj 2012

Här skriver du kommentar på frågan: Hur påverkas samhället av droger?

Ej anonymt.

Läs varandras inlägg och argumentera, tyck till på varandras kommentarer!

Ni har så mycket kloka tankar.

Tänk om även föräldrarna kan tycka till!

10 kommentarer:

  1. Jag tycker samhället påverkas av drogor väldigt mycket. För vi kan inte ex vara överallt utan att behöva oroa oss för att något ska hända eller att någon som är påvärkad ska komma. För i Malmö eller överallt så finns det i vår vardag och det påvärkar oss på det sättset att vi måste akta oss för villket follk vi omgås med. Om ifall vi skulle vara på en fest där folk som du inte känner eller folk som du känner så kan man inte bara ställa ifrån sig sitt glas för du vet inte om någon hellt i något eller vad som finns i glaset. Så vi måste alltid vara på vackt och det kan påvärka oss att vi kanske inte kan slappna av. Men vissa mår ju bra av det när dom är påvärkade men sen kan det ju leda till döden som i detta fallet är Amy Winehouse som jag tror dog av överdos av drogor.

    Sofia 8c

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt Sofia! När man är ute på stan är man alltid på vakt på sådant. Vad skönt det skulle vara om man slapp vara så på hugget hela tiden, det hela gör ju en bara trött.

      Radera
  2. En hen som använder droger påverkar många oskyldiga människor på olika sätt, och i sin tur - samhället.
    Låt oss säga att en hen börjar använda sig av droger i femtonårs-åldern. Efter att ha gjort det ett tag så tappar hen enkelt fokuset på skolarbetet och går ut grundskolan med ett uruselt betyg. Med ett riktigt dåligt betyg är det svårt att komma in på gymnasiet, och det gör inte hen. Ingen gymnasieutbildning = inget jobb. Nu är hen antagligen svårt beroende och det blir inte enklare för hen att sluta när allt går så dåligt, de blir som en tröst - en ond cirkel.
    Vad händer ifall hen inte får något jobb, jo då får hen inga pengar och hamnar hos socialen. Så småning om så hamnar hen antagligen på sjukhuset likaså. Vem är det som får betala för allt detta? Jo, samhället. Så i hela sitt liv blir hen en börda och tar resurser från samhället, på grund av att hen använde droger. Resurser som kanske hade kunnat användas till annat, till exempel hjälpa människor som hamnat i problem av ren otur.

    Sen kan man ju alltid titta i en annan vinkel. Det är ofta drogade människor som gör inbrott eftersom de får ont av pengar när de är arbetslösa. Återigen är det samhället som blir drabbat.

    Såklart får vi inte glömma att tänka på alla dumheter som drogade människor gör, när de inte är i tillstånd till att ta bra beslut. Till exempel, ifall de kör bil eller cyklar, rena rama trafikfaran. Eller så kanske de blir aggresiva och får för sig att slåss och pucklar på helt oskyldiga människor. De kanske förstör omgivningen genom att ta i sönder saker eller skräpar ner. Som sagt så finns det många olika sätt, här är bara några av dem.

    Amanda, 8c

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äntligen fick man en anledning att använda hen :)

      Jag har aldrig kopplat ihop missbrukare och inbrott innan, vad kul att du skrev det.

      Radera
  3. Det farliga med droger, enligt mig, är inte bara att missbrukarna påverkas negativt, utan oskyldiga människor också. Främst syftar jag på att missbrukare lätt blir aggressiva vilket leder till att personer i deras omgivning ofta anses hotande av missbrukaren. Om dessa människor också är missbrukare själva eller inte bryr hen sig inte om. Vid dessa tillfällen förekommer ofta barnmisshandel, misshandel av vuxen eller en brottningsmatch på krogen. Detta brukar leda till ett besök hos polisen , på sjukhuset eller bådadera, och detta för båda parterna - Missbrukaren och hens "offer". Det händer ofta att folk dör i samband med droger. Det kan vara allt från att ta en överdos eller att bli överkörd av någon som kör full. I vilket fall som helst så påverkas familjer otroligt mycket när någon kär dör, framför allt psykiskt. Men det kan också hända att föräldrar blir ensamstående med sina barn om någon dör, vilket kan försämra deras tillvaro samt att barnen får mindre förmåner i livet då familjens inkomst minskar, men det är självklart idividuelt, beroende på familj och bakgrund.

    Vissa droger avstannar också hjärnans utveckling, om missbrukaren är under 18 år. Detta gör att personen/personerna i fråga kommer att behöva extrahjälp i skolan för att hänga med, vilket kostar kommunen pengar och minskar förmåner som läkarvård för resten av folket samt att lärarlönerna eventuellt skulle behöva sänkas.

    Men det finns förstås inte bara negativa resultat av droger. Droger används nämligen inom medicin. Där används de - främst - för att förhindra infektioner från att spridas i kroppen eller för att dämpa en patients smärtor. Droger har hjälpt till med att förbättra sjukvården och har - trots sina många negativa sidor - räddat många liv.

    Ebba, 8c

    SvaraRadera
  4. Den organiserade brottsligheten sysslar mycket med att sälja droger för att tjäna pengar och dessa brottsliga organisationer kan växa sig stora med hjälpa av detta. Med pengarna från drogerna kan de få tag på vapen vilket kan leda till mord och våld mellan rivaliserande gäng och civila kan bli drabbade.

    Droger gör det osäkert på fester då man aldrig kan ställa ifrån sig sitt glas ifall någon bestämmer sig för att liva upp festen genom att släppa ner en drog i glaset.

    Många olyckor kan förkomma när påverkade personer är ute och kör bil. De kan förstöra andras liv på grund av att man själv inte var nöjd med sitt eller något liknande.

    Många ungdomars liv förstörs av att de börjar ta droger. Jag håller med om det Amanda skrev och det skulle låta nästan lika dant om jag skrev det nu. Så jag tar denna möjlighet och håller med om det Amanda skrev.

    Även de ”lätta drogerna” är skadliga. De är inte ofarliga som vissa hävdar att de är. De är också orsaker till att folk dör i trafiken. ”Bruk eller missbruk. Strunt samma vad man väljer att kalla det, cannabis är fortfarande farligt.” ”Kroniska rökare kan få hjärnskador och är livsfarliga i trafiken.” Detta är ett citat från sydsvenskan i går. Citatet kommer ifrån Thomas Lundqvist, en expert inom området.
    Mathias

    SvaraRadera
  5. I många latinamerikanska länder utspelas regelrätta krig mellan regeringen/polisen och knarkligor och även mellan rivaliserande gäng. Detta gör vardagen osäker för miljontals oskyldiga människor tack vare de ofantliga summor pengar som tyvärr går att tjäna på drogerna.

    Hemma i Sverige är knarket inte lika synligt fastän det finns många missbrukare även här. Här är biverkningarna de farligaste som aggressivitet, depression o.s.v och de kan göra sig påminda både på krogen, cykelvägen eller till och med i huset, många misshandlar är på grund av knark. Samhället blir lidande på grund av några personers dumhet.

    Men man kan även se det från ett annat perspektiv. I länder som t.ex. Colombia är knarket en miljonindustri som sysselsätter många fattiga människor som annars kanske skulle varit arbetslösa.

    Dock är inte det här positiva för en väldigt liten del av världens befolkning lönt om man väger det mot det negativa som resten av världen får stå ut med. Droger förstör livet ytterligare för så många individer som har sargat självförtroende och självkänsla, är deprimerade eller helt enkelt vanliga människor som du och jag som tar ett fel beslut och även människorna som får utstå och leva med dem.

    Om det inte vore för deras medicinska förmåga borde ALLA sorters droger förbjudas och mer än det, försvinna, för uppenbarligen hjälper det inte att bara förbjuda de.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att drogor påvärkar sammhället mycket. jag tänkte prata om de lättare drogorna som Ciggareter, snusa och alcohol. Även jag kallar dessa drogor lätta så påvärkar de samhället mycket. För det första så är fimpar en av de grejor som skräpar ner mest i naturen folk som röker skadar även de i sin omgivning utan att de tänker på det. Alcohol är nog det som påvärkar mest. Det förvändrar människor helt och hållet och kan göra dem agresivare. Deta kanske gör att man inte går var som hälst på kvällen och särskilt inte på dagar som te.x valborg. Folk hamnar i slagsmål skadar andra och förstör. dessa drogorna orsakar även flera dödsfal. inte bara på sig själva utan även på oskyldiga mäniskor som tex av rattfyleri.

    SvaraRadera
  7. Samhället påverkas kraftigt av droger. Droger och alkohol kan leda till sjukdomar, som blir dyra för samhället att ta hand om för staten vilket kan göra att skatterna ökar. De höga priserna för narkotikamissbruk kan leda till ekonomisk katrastrof för missbrukaren. Eller så kan de höga priserna leda till annan kriminalitet, som ställer till stora skador. rattfylleri är ett stort problem i vardagen och där har alkohol en stor negativ effekt. För många människor mister sitt liv p.g.a rattfylleri. Alkohol och droger kan leda till att man har oskyddat sex vilket kan leda till gravitation.
    Droger i samband på idrottsarenor och evenemang kan leda till publikskandaler vilket kan göra att familjer inte väljer att gå på sport längre. Familjemänniskor väljer att inte gå ut på kvällarna för att dem inte känner sig trygga.
    Droger kopplade till fester kan göra så att man blir tvungen att skicka ut poliser som skulle kunna göra större nytta någon annanstans.
    Droger och alkohol kan göra att stora namn som t.ex. Amy Winehouse mister sitt rykte och skapar nya rubriker i media. Detta gör att media får ihop kopiöst med pengar pågrund av drogerna. Människor som tar droger minskar sin livslängd med i vissa fall väldigt många år. Alkohol kan göra att olika grupper kommer upp i samhället vilket både har negativa konsekvenser och positiva. De positiva med grupper är att man känner en samhörighet och man känner att man kan prata ut om flera andra problem som man stöter på i vardagen. Det negativa kan var att ledaren eller en terapeut kan ta höga kostnader, pengar som man skulle kunna använda till annat.


    Philip P 8:c

    SvaraRadera
  8. Kommentar på frågan hur samhället påverkas av droger.

    Så fort Jag hör ordet droger börjar jag nu för tiden direkt tänka på den där killen som var och pratade på vår skola från "Say no to drugs" eller vad det nu var det hette. I alla fall så berättade han ju fruktansvärt mycket om sitt liv och sina upplevelser och en del av dem var helt enkelt sagt hemska. Jag minns en upplevelse han berättade om väldigt mycket och det var det som hade hänt med honom, några polare och en helt oskyldig tjej. Han berättade att han och hans polare hade triggat upp henne till att försöka ta en drog, tjejen hade aldrig tagit en drog i sitt liv förut och antagligen så tryckte dem i henne lite för mycket. Hon hamnade i någonting som jag har för mig han kallade trans eller någonting sådant. Han uttryckte det i alla fall som att hon sprang runt och såg rosa elefanter hela tiden. Flickan kom aldrig ur den här "rosa elefanten" synen och är fortfarande idag kvar på någon typ av sjukhus. Tänk er en helt oskyldig tjej är med fel umgänge, provar drogerna en gång och sedan är hennes liv förstört. Inte kul! Det kanske låter lite hemskt att jag ens bryr mig om det men det kostar faktiskt samhället pengar att ha henne där också.

    Jag läste en annan kommentar där uppe som sa att drogmissbrukarna brukade göra inbrott. Jag tror då mycket mer på att missbrukarna börjar "deala" med droger själva. Alltså sälja en massa droger samtidigt som de använder det själva. Och om det blir fler säljare leder det självklart också till fler köpare, för många köpare leder självfallet till en katastrof. Om det blir alldeles för mycket drogmissbrukare i en liten stad hade det gått rent åt skogen och då hade vi som har jobb och tjänar pengar behövt betala mer bara för att hjälpa de här stackarna som har hamnat i detta drogmissbruk och kanske kriminalitet.

    Men som någon skrev där uppe, man får absolut inte glömma att droger inte bara är dåligt för samhället i med att de faktiskt används inom läkarvården också.

    Petter Andersson

    SvaraRadera